Mitä on taloudellinen lukutaito ja mitkä taidot vähintään olisi hyvä osata? | Taloustieteen tajun videosarjan jakso 2

Mitä on taloudellinen lukutaito ja mitkä taidot vähintään olisi hyvä osata? | Taloustieteen tajun luentosarjan jakso 2

Meillä on yhä enemmän vapautta tehdä elämäämme vaikuttavia taloudellisia päätöksiä – mutta miten hyvät valmiudet meillä on siihen? Ajan myötä taloustieteessä on käynyt selväksi, että me ihmiset emme sittenkään ole pelkkiä eteviä “laskukoneita”, vaan osaamisemme vaihtelee – ja myös periytyy. Tästä taloudellisesta lukutaidosta puhuu Taloustieteen Tajussa Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

Taloudellinen lukutaito tulee tarpeeseen monissa aivan arkisissa tilanteissa: ymmärränkö, mitä tarkoittaa, kun otan lainan ja sille on määritelty tietty korko? Entä mitä tapahtuu, kun alkaa kerääntyä korkoa korolle?

Jotkut meistä saavat jo lapsuudenkodista hyvän taloudellisen lukutaidon eväät, mutta myönteistä on se, että kaikki voivat näitä taitoja myös oppia. Videolla Olli-Pekka Ruuskanen kertoo muutaman vinkin taidoista, jotka ainakin kannattaa harjoitella.

Ruuskanen esittelee myös, kuinka talousosaamista on viime vuosina tutkittu. Esimerkiksi käyttäytymistaloustiede huomioi ihmiset irrationaalisina toimijoina. eli se korostaa kuinka vaikeaa joskus ihmisillä on tehdä päätöksiä.

Taloustieteen tajun videosarjassa esitellään neljä ajankohtaista ilmiöitä, niiden vaikutuksia ja mitä taloustiede voi tarjota niiden tutkimukseen. Kaikki jaksot ovat katsottavissa Taloustieteen tajun Youtube-kanavalla. Videon on tuottanut Kaide Films.

Olli-Pekka Ruuskanen

Olli-Pekka Ruuskanen

Olli-Pekka Ruuskanen on PTT:n tutkimusjohtaja. Hän edistää nuorten talousosaamista DigiConsumers-hankkeessa ja on kiinnostunut käyttäytymistaloustieteen näkökulmista talouden tutkimisessa.

Jaa blogikirjoitus

Muut tämän teeman blogikirjoitukset