Mikä on työn murros ja miten se näkyy jo nyt? | Taloustieteen tajun videosarjan jakso 3

Työelämää ja työn tekemistä ravistelevat muutokset hallitsevat median otsikoita. Puhutaan työpaikkojen katoamisesta ja työn luonteen muuttumisesta. Uusia työn ansaintamahdollisuuksia syntyy ja digitalisaatio haastaa osaamistarpeita. Mutta mistä oikeastaan puhutaan, kun puhutaan työn murroksesta? Miten se näkyy tällä hetkellä? Entä millainen on tulevaisuuden työntekijä? Ja miten koronakriisi liittyy työn murrokseen? Se selviää Taloustieteen tajun videosarjan kolmannessa jaksossa.

Konkreettinen esimerkki työn murroksesta on nettikauppojen määrän lisääntyminen. Erilaisia tuotteita on helppo tilata nykyään suoraan verkosta, ja tilattujen tuotteiden nouto ja palautus puolestaan on helppo tehdä vastapäätä sijaitsevassa kaupassa – etenkin Helsingissä. Nettikauppojen nousu onkin ajanut kivijalkakauppoja lopettamaan ja etenkin koronakriisi on kiihdyttänyt kehitystä.

Työmarkkinoilla mylläävä murros näkyy myös siinä, että tietyt ammattiryhmät, kuten hallinnollisissa tehtävissä työskentelevät, ovat huolissaan oman työpaikkansa säilymisestä. Rakennemuutos on kuitenkin samalla nostanut esille myös uusia ansaintamahdollisuuksia, kuten esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajat ammattina.

Millainen on tulevaisuuden työntekijä?

Työmarkkinoilla on jo nyt havaittu kaksi ominaisuutta, joita arvostetaan ja joiden merkitys on korostunut. Nämä ovat sosiaaliset taidot ja matemaattiset taidot, ja niiden merkitys tulee tulevaisuudessa korostumaan entisestään.

Työmarkkinoilla kysytään edelleen paljon palveluammatteja, joissa vaaditaan sosiaalista osaamista. Sosiaalisia taitoja tarvitaan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon eri palveluissa. Sen sijaan monet asiantuntijatyöt kulkevat yleensä käsi kädessä teknologisten taitojen kanssa. Matemaattisia taitoja tarvitaan, jotta asiantuntijat pystyvät hyödyntämään digitalisaatiota omassa työssään.

– Lisäksi työmarkkinoilla tarvitaan joustavuutta, sillä työ voi olla hyvin monimuotoista. Työtä ei tehdä enää vain yhdessä paikassa eivätkä tulotkaan tule välttämättä yhdestä lähteestä. Tulevaisuudessa työntekijällä voi olla yksi päätyö, minkä lisäksi rinnalla voi olla yrittäjyyttä tai hän voi ansaita tuloja sosiaalisen median kautta. Muuttuvat työmarkkinat vaativat myös kykyä reagoida tuleviin muutoksiin.
Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij

Taloustieteen tajun videosarjassa esitellään neljä yhteiskunnassa ajankohtaista ilmiöitä, niiden vaikutuksia ja mitä taloustiede voi tarjota niiden tutkimukseen. Videon on tuottanut Kaide Films.

Terhi Maczulskij

Terhi Maczulskij

Tutkija työskentelee Etlan tutkimuspäällikkönä. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät kansainväliseen kauppaan, globalisaatioon ja työmarkkinoihin.

Jaa blogikirjoitus

Muut tämän teeman blogikirjoitukset